1 ZP egészben
Elkészítése: Egyforma nagy, egyenletesen zöld, egészséges, szár nélküli, nyomódástól mentes paradicsomokat válasszunk ki savanyításra. Alapos mosás után a paradicsomot üvegekbe rakjuk.
Minden 1 liter felöntéséhez 8 dl víz, 5 dkg só, 2 g szemes bors, 2 g szegfűbors, 1-2 szem szegfűszeg, 2 g mustármag 1 g korianderbogyó és 4-5 db babérlevél szükséges.
Az oldatot felforraljuk, majd a tűzről levéve, hűtés közben 1,5 dl 20 százalékos ecetet és 1 g benzolsavas nátriumot adunk hozzá. Az oldatot csak kihűlés után öntjük az üvegekbe rakott paradicsomra, majd celofánnal lezárjuk.
2 ZP egészben
4 dl 10% ecet
15 dkg cukor
1 tk bors, kömény, koriander
1 ek mustármag
3 ek só
(2 Hig vízzel felöntve, kb a felére higítva)
Hozzávalók: 1 kg paradicsom (piros vagy zöld), 3 dl borecet, 8 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csomagnyi tartósító, 5-6 mustármag, só.
Elkészítése: Az azonos nagyságú paradicsomokat alaposan megmossuk, a kocsányos részét éles késsel kivágjuk. Az ecetbe beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustárt és a babérlevelet. Sóval, cukorral ízesítjük és felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a savanyúságtartósítót. A paradicsomokat üvegekbe rakjuk és ráöntjük az elkészített, kihűtött lét. Légmentesen lezárva hűvös, sötét helyen tároljuk.
4 Főtt zöldparadicsom-saláta
Hozzávalók: éretlen, zöld paradicsom, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dkg só, a lé minden literjéhez: 3 cl 10%-os ecet, 5-10 dkg kristálycukor, 1 csokor friss kapor. Egyszerűen elkészíthető.
3 liter 15 dkg cukor 1 dl 20%os ecet
Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumáját éles kiskéssel kikanyarítjuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott vöröshagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk. Másnap vízzel, ecettel, cukorral salátalevet készítünk, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), végül szorosan, légmentesen lekötve a kamrába tesszük. Megjegyzés: Nagyon jól hasznosítható ily módon a kiskerttulajdonosok már be nem érő, zöld paradicsomja.
5,
A főt paradicsom kevert levében bele a maradék zöld parik
6 csalamádé
1 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 kg zöldparadicsom
1 kg uborka
Ehhez az 5 kg-hoz kell a következő fűszermennyiség:
40 dkg cukorű
3 ek só
1 tk őrölt bors (én szemre szoktam frissen a tetejére őrölni)
1 tk őrölt kömény
1 tk Na-benzoátra
1tk borkén
4 dl 10 %-os ecet +4 deci víz
1 ek mustármag
1 ek koriander
A hozzávalókat vékonyra legyalulva bele nagy műanyag edénybe. Rászórtam-öntöttem az ízesítőket, 2 napig néha megkeverem majd üvegekbe töltöttem. 5 kiló kb 8 db 720+as üveg
7 chatney
Az éretlen, másra nem használható zöld paradicsomból kitűnő savanyúságot készíthetünk. 2,5 kiló zöld paradicsomot, 50 deka vöröshagymát megmosunk, és mindkettőt egy centi vastag karikákra vágjuk. 10 deka sóval összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Másnap 1,5 liter vizet 4 deci 10 százalékos ecettel és 5 deka cukorral felforralunk, a hagymás paradicsomot kis adagokban — egyszerre csak egynegyed részét — beletesszük. (Minden új adag előtt megvárjuk, amíg a víz újra felforr.) Közben többször megkeverjük, majd üvegekbe szedjük, ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart.
Végül a maradék levet ráforrázzuk, késhegynyi tartósítót szórunk a tetejére, lekötjük, és a kamrába állítjuk.