Fokhagymaleves I.
1 db közepes vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1 nagyobb krumpli
2 db tyúkhúsleves kocka
1 dl főzőtejszín
1-2 db cipó
A vöröshagymát felszeljük, elkezdjük 2 ek olajon párolni, addig a fokhagymát is összevágjuk, majd együtt pároljuk tovább 1-2 percig. Ezek után felöntjük 4 dl vízben feloldott leveskockával és a nagyon vékonyra szelt krumplival. Együtt addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Ekkor folyamatos keverés mellett, lassú sugárban hozzáadjuk a tejszínt. Ha ez megvan, leturmixoljuk és ízesítjük kevés sóval, borssal. Tálalás egy szép, kibelezett cipóban történhet.
Fokhagymaleves II.
6-8 db fej fokhagyma
3 db húsleves kocka
2 dl főzőtejszín
2 ek liszt, olaj
A fokhagymát felszeleteljük, olajon dinszteljük. Hozzáadjuk a lisztet, keverjük.
Felöntjük 1,5 liter vízzel. Mehet bele a leveskocka. Felforral, tejszín bele, rottyan és oké.
Turmixolható. Ízlés szerint só, bors.
Vöröshagyma leves
7 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
5-8 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
2 ek liszt
1-2 dl száraz fehérbor
9 dl erőleves (kockából)
petrezselyem, kakukkfű, só, bors, szerecsendió
A hagymát megtisztítjuk, és 5-t vékony karikákra vágjuk2-7 nagy kockákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.
A vajat és az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot (elhagyható), és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, az erőlevessel és 9 dl vízzel. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr, és kissé besűrűsödik. Kis lángon további 25 percig főzzük. Só, bors, szerecsendió végül a petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt 20 percig pároljuk.
A sütőt 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A fokhagymát áttörjük. Felforrósítjuk az olívaolajat, és megpirítjuk benne a fokhagymát. A kenyereket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat megkenjük a fokhagymával. A szeletek tetejét megszórjuk a reszelt parmezán sajttal, és sütőben 5 perc alatt ropogósra pirítjuk. Tálaláskor minden levesestányér aljára egy pirítóst helyezünk, arra öntjük a forró levest.