50 dkg burgonya
20 dkg száraz, füstölt kolbász
5 dkg petrezselyem
5 dkg sárgarépa
1,5 dl zsíros tejföl
1 nagy fej hagyma
fokhagyma
2 ek olaj
2 db babérlevél
1 tk őrölt pirospaprika (jó kolbásznál elhagyható)
só, bors
Az olajat felhevítjük, rá az apró kockákra vágott hagyma majd a felkarikázott kolbászt. Ha már kezd üveges lenni a hagyma és a kolbász is szépen pirul, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és elkeverjük.
Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, az apró kockákra vágott petrezselyemgyökeret és répát, valamint a babérlevelet. Só, bors, fokhagyma majd kb. 1 liter víz.
Közepes lángon főzzük, amikor a burgonya már kezd puhulni, tejföl hozzá. A forró levesből annyit merünk a tejfölhöz, hogy az is felmelegedjen, majd a levesbe keverjük. Halkan gyöngyöztetjük további 5 percig.
Forrón tálaljuk friss kenyérrel, ecetet kínálhatunk hozzá annak, aki szereti kicsit még savanykásabban.