Hajdinás egytálétel
500 g hajdina
1 db Knorr Zöldségleves-kocka
100 g vöröshagyma
200 g felkockázott füstölt császárszalonna
2 db fokhagyma gerezd
1 kiskanál majoránna
2 db babérlevél
2 db szegfűbors
2 csipet fekete bors
Forraljunk fel fél liter vizet és tegyük bele a Zöldségleves-kockát, szegfűborsot, babérlevelet, borsot, majd az egészet főzzük 2 percig.
Pucoljuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát. Reszeljük le a fokhagymát. Egy lapos lábosban (olyat válasszunk, ami fedővel együtt befér a sütőbe) pirítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, pirítsuk 3 percig, majd adjuk hozzá a leöblített hajdinát. Keverjük össze és egy percig pirítsuk még.
Öntsük rá a forró levest, forraljuk fel, takarjuk le, majd tegyük 190 fokos sütőbe kb. 30 percre.
Ezalatt a hajdina felszívja a folyadékot és megpuhul. Szedjük át egy tálba és ízesítésül morzsolt majoránnával.
Bazsalikomos hajdinalepény
30 dkg egész hajdina
30 dkg liszt
2 dl tej
2 tojás
1 dl olaj
só
bazsalikom
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük (kb 20 perc) és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsintatésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kanállal _vékony_ lepényeket formázunk belőle és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.
Mártogatós hozzá: tejföl apróra vágott snidlinggel.