Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt (helyettesíthető mással)
15 dkg finomliszt (BL55)
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál repceolaj
1/3 csomag szárított élesztő
1 teáskanál só
1,4 dl víz
0,5 mokkáskanál cukor
A vöröshagymát vágjuk vékonyabb karikákra (vagy félfőre, vagy akárhogy :), picit lisztezzük be és pirítsuk meg. Amíg a hagyma pirul mérjük ki a liszteket. Én mostanában a jó öreg 25 éves robotgépemmel dagasztom a tésztát, így egyből abba teszem a hozzávalókat. Egyszerűen tegyünk bele mindent, ami kell a veknihez. Mind géppel mind kézzel készítve nem kell több az egésznek 3 percnél. Rengetegen vannak akik 10-20 percig dagasztják, biztos nekik van igazuk de nekem így is megfelelő és finom a végeredmény :)
Ha valóban igazán hagymás ízvilágot szeretnénk, a hozzávalókhoz -még a dagasztás előtt- tegyünk 1 evőkanálnyi fokhagymaport. A por sokkal jobban eloszlik, mintha friss fokhagymát használnánk de arra vigyázzunk, hogy ne fokhagymás sót tegyünk hozzá, hanem sima fokhagyma granulátumot!
Én elsőre sosem öntöm hozzá a teljes vízmennyiséget, mert hátha túl híg lesz és azt nem szeretném. Így a vízmennyiség kétharmadával kezdek, és egy picit keverem. Ilyen akkor, amikor még nem öntöm az összes vizet a
tésztához, de keverem egy picit. Keverés közben szépen belecsurgatom a maradékot, amíg megfelelő tésztává nem áll össze.
Átkeverjük, majd addig kelesztjük letakarva, amíg az eredeti mérete a duplájára duzzad. Amint a tészta duplájára kelt azon nyomban verjük szét. Tehát a tésztát vegyük ki a letakart tálból és tegyük az asztalra, majd akkurátusan nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Legyen szép lapos az a kenyér! Ezután szépen kezdjük meghajtogatni a szélei felől középre. Majd göngyöljük végig, azaz egyszerűen tekerjük fel. Formázzuk kör alakúra, majd vágjuk be a tetejét. Takarjuk le egy bespriccelt hőálló tállal és hagyjuk így még 30 percig (kihagyható). 200 fokos sütőben mintegy 40 percig süssük. Ekkor vegyük le a hőálló tálat és süssük még 5-8 percig, így a kérge is igazi ropogós lesz. Nekem 40 perc alatt totál ropogósra sült, nem kellett jénai nélkül tovább sütni. Amikor a sütőből kivesszük spricceljük meg vízzel.
Fotók itt: http://motoroskonyhaja.blog.hu/2014/02/21/sult_hagymas_hazi_vekni