Kólás BBQ szósz
1 fej vöröshagyma
2 doboz (0,33-as) kóla
2 babérlevél (lehetőleg friss, de a szárított is megteszi)
2 dl ketchup
3 evőkanál jófajta szójaszósz (pl. Kikkoman)
1 evőkanál Sriracha vagy más chiliszósz
1 teáskanálnyi Worcheser szósz
Kevés tört bors
1. Vágjátok apróra a vöröshagymát és kevés olajon pirítsátok le aranyszínűre.
2. Öntsétek rá a két doboz kólát.
3. Nem a leggusztább dolog ebben a fázisban, de túl lesztek rajta.
4. Kezdjétek el forralni és amikor már fele mennyiségűre párolgott, dobjátok bele a babért. Forraljátok tovább.
5. Ha kb. harmadára sűrűsödött, tehát úgy 2-2,5 dl maradt belőle, küldjétek bele a ketchupot, a szójaszószt, a chiliszószt és a Worchestert is. Forraljátok még egy kicsit, hogy szép sötétbarna és sűrű legyen.
6. Szűrjétek át egy szűrőn egy megfelelő üvegtálba, hogy szép selymes szósz állaga legyen.
Csirkeszárnyak sütőben sütve 4 főre
24 db csirkeszárny
2 púpozott teáskanál füstölt paprika őrlemény (vagy édes fűszerpaprika)
2 púpozott teáskanál görögszéna őrlemény
2 csapott teáskanál szerecsendió
2 púpozott teáskanál cayenne bors
1 púpozott teáskanál tört fekete bors
2-3 csapott teáskanál só ízlés szerint
Kb. 4 evőkanál étolaj (annyi, hogy kenhető pasztává váljanak a fűszerek)
1. A csirkeszárnyak szárnyvégét vágjátok le, az nem fancy. Csak a szárnytő és a középső rész maradjon egyben.
2. A fűszereket keverjétek össze egy tálban annyi étolajjal, hogy az egész kenhető pasztává váljon.
3. Kenjétek is be vele a csirkeszárnyakat.
4. Pakoljátok őket sütőpapírral bélelt tepsire, és borítsátok be az egészet alufóliával. Így fólia alatt süssétek 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig.
5. Vegyétek ki a tepsit, távolítsátok el a fóliát. A szárnyakat kenjétek át vékonyan a kólás szósszal.
6. Dobjátok vissza a szárnyakat 180 fokos sütőbe úgy 10-15 percre (hőlégkeverés esetén, anélkül kicsit tovább), amíg szépen karamellizálódik rajtuk a kólás bevonat.
7. Tálaljátok a szárnyakat sült krumplival, coleslaw salátával és a maradék kólás BBQ szósszal!