HTML

Host receptjei

Friss topikok

Címkék

avokádó (1) bab (2) bagett (1) BBQ (1) csalamádé (1) csirke (6) csirkemell (3) csülök (2) diéta (1) diópálinka (1) egyszerű (1) fasírt (1) feta (1) főze (1) főzelék (4) füstölt hús (1) gomba (2) grill (1) hagyma (1) hajdina (1) hátszín (1) hús (2) húsmentes (5) kacsa (1) káposzta (1) kenyér (1) kfc (1) kolbász (4) köret (2) kőrözött (1) krém (1) krumpli (1) kukorica (1) lábszár (1) lapocka (1) lencse (2) leves (4) likőr (1) marha (2) mártogatós (1) mexikói (1) mozzarella (1) nasi (1) oliva (1) paradicsom (2) parti (1) pesztó (1) pita (1) pizza (1) pogácsa (1) pulykamell (1) rágcsa (1) ragu (1) rántott (2) reggeli (1) savanyúság (2) sonka (1) sörtészta (1) spagetti (1) spárga (1) sült (1) sültkacsa (1) sütő (2) szesz (1) szósz (1) szűzérme (1) tapas (1) tempura (1) tészta (5) tojás (2) tortilla (1) zöldbab (1) zöldfűszer (2) zöldség (1) zöld paradicsom (1) Címkefelhő

Zöld dió

2014.04.06. 10:53 Host

A zöld diót időben kell leszedni, több népi hagyomány fűződik hozzá, az egyik szerint Szentivánéj előtt (június 24.), tehát egészen május közepe-végétől június végéig lehet szüretelni.
A diókat egyenként 6-8-szor átszúrom egy vastag tűvel, két végét vékonyan levágom. A diókat áztatni kell, mert ehetetlenül keserűek, erre több verzió is létezik: az egyik, hogy a megtisztított, átszúrkált diókat egy nagy fazékba borítom, annyi hideg vizet engedek rá, hogy ellepje és 10-12 napig áztatom, naponta kétszer vizet cserélve rajta. A kánikulában ez nem egy praktikus megoldás, mert naponta többször kell frissíteni a vizet, nehogy felforrjon vagy megpenészedjen.
Másik, egyszerűbb megoldás az, ha a diókat kifőzzük. Annyi vizet engedek rá, ami ellepi, majd 10 percig főzöm, leöntöm a vizet és a folyamatot még 2-3-szor megismétlem, közben a termés majd egészen megfeketedik. Ezután a diót két napig áztatom a fent leírt módon, majd szirupban kifőzöm. (Ez a két nap simán elhagyható.)
Ez csak az előkészítés, ezután következik a zöld dió tényleges felhasználása.

Diólikőr

20 db előkészített zöld dió
7 dl vodka vagy törkölypálinka
2 ek cukor
fél dl víz
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
2 szem szegfűszeg

A vízből és a cukorból szirupot főzök, langyosra hűtöm. A diókat egy nagy befőttes üvegbe rétegzem a fűszerekkel, ráöntöm az alkoholt és a szirupot, összerázom. Sötét helyen hagyom érni - kb egy hónapot - , néha megrázogatom. Utána leszűröm, ha tudom hagyom tovább érni.
A megmaradt diókat süteményekbe, salátákba használhatják, de itt inkább fűszerként, nem pedig gyümölcsként funkcionálnak.

Dióbefőtt

1 kg zöld dió előkészítve
65 dkg cukor
2 pohár víz
fél rúd vanília
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
1 szem szegfűszeg
1 narancs héja

A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem. Végül a diókat streil üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és a gyümölcsre öntöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.
A zöld dió szirup finom szörpnek vagy vanília fagylaltra locsolva, a diókat felszeletelve tehetik salátákba, vagy vadhúsok mellé.

 

http://www.balintgazda.hu/kertesz/gentischer/hogyan-keszul-a-diobor-es-diolikor.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: diópálinka zöld dió

A bejegyzés trackback címe:

https://host-receptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr465960556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása