A zöld diót időben kell leszedni, több népi hagyomány fűződik hozzá, az egyik szerint Szentivánéj előtt (június 24.), tehát egészen május közepe-végétől június végéig lehet szüretelni.
A diókat egyenként 6-8-szor átszúrom egy vastag tűvel, két végét vékonyan levágom. A diókat áztatni kell, mert ehetetlenül keserűek, erre több verzió is létezik: az egyik, hogy a megtisztított, átszúrkált diókat egy nagy fazékba borítom, annyi hideg vizet engedek rá, hogy ellepje és 10-12 napig áztatom, naponta kétszer vizet cserélve rajta. A kánikulában ez nem egy praktikus megoldás, mert naponta többször kell frissíteni a vizet, nehogy felforrjon vagy megpenészedjen.
Másik, egyszerűbb megoldás az, ha a diókat kifőzzük. Annyi vizet engedek rá, ami ellepi, majd 10 percig főzöm, leöntöm a vizet és a folyamatot még 2-3-szor megismétlem, közben a termés majd egészen megfeketedik. Ezután a diót két napig áztatom a fent leírt módon, majd szirupban kifőzöm. (Ez a két nap simán elhagyható.)
Ez csak az előkészítés, ezután következik a zöld dió tényleges felhasználása.
Diólikőr
20 db előkészített zöld dió
7 dl vodka vagy törkölypálinka
2 ek cukor
fél dl víz
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
2 szem szegfűszeg
A vízből és a cukorból szirupot főzök, langyosra hűtöm. A diókat egy nagy befőttes üvegbe rétegzem a fűszerekkel, ráöntöm az alkoholt és a szirupot, összerázom. Sötét helyen hagyom érni - kb egy hónapot - , néha megrázogatom. Utána leszűröm, ha tudom hagyom tovább érni.
A megmaradt diókat süteményekbe, salátákba használhatják, de itt inkább fűszerként, nem pedig gyümölcsként funkcionálnak.
Dióbefőtt
1 kg zöld dió előkészítve
65 dkg cukor
2 pohár víz
fél rúd vanília
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
1 szem szegfűszeg
1 narancs héja
A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem. Végül a diókat streil üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és a gyümölcsre öntöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.
A zöld dió szirup finom szörpnek vagy vanília fagylaltra locsolva, a diókat felszeletelve tehetik salátákba, vagy vadhúsok mellé.
http://www.balintgazda.hu/kertesz/gentischer/hogyan-keszul-a-diobor-es-diolikor.html