Hozzávalók (4 db pizzához)
-
60 dkg liszt (BL80)
-
3 ek. olaj
-
2 tk. só
- 1 tk. cukor
-
1 ek. oregánó
- 2 dkg élesztő
-
4,5-5 dl víz
Kenyérsütőgépben vagy dagasztógépben készítem, a kenyértésztánál lágyabb tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd 4 egyforma darabba vágom. Vékonyra nyújtom, átteszem egy sütőpapírra. Megkenem pizzaszósszal és megpakolom a feltéttel. Vastagon megszórom sajttal, lehetőleg több félével.
A sütőt bekapcsolom a legmagasabb hőfokra, az enyémen ez 250 fok. Beteszem a legnagyobb tepsit is, hogy jól átforrósodjon. A tésztát sütőpapírral a forró tepsire teszem és pár perc alatt megsütöm. Van aki úgy szerei, hogy a sajt éppen csak megolvadjon, én szeretem, ha kicsit pirulni is kezd.
Pizzaszósz:
-
1 nagy doboz sűrített paradicsom
-
fél liter paradicsomlé
-
kis fej hagyma
-
1-1 tk. rozmaring, kakukkfű, oregánó
-
1 babérlevél
-
egy ek. cukor
-
só, bors
A hagymát egészen apróra vágom, vagy lereszelem. Kevés olajon megpárolom, de vigyázok, hogy ne piruljon meg. Felöntöm a paradicsomlével, sűrített paradicsommal, ízesítem a fűszerekkel, sűrűre főzöm. Kidobom belőle a babérlevelet és ha kell átszűröm.
http://www.limarapeksege.hu/2009/12/pizza.html