HTML

Host receptjei

Friss topikok

Címkék

Zöld paradicsomos savanyúságok

2017.10.31. 21:52 Host

1 ZP egészben
Elkészítése: Egyforma nagy, egyenletesen zöld, egészséges, szár nélküli, nyomódástól mentes paradicsomokat válasszunk ki savanyításra. Alapos mosás után a paradicsomot üvegekbe rakjuk.
Minden 1 liter felöntéséhez 8 dl víz, 5 dkg só, 2 g szemes bors, 2 g szegfűbors, 1-2 szem szegfűszeg, 2 g mustármag 1 g korianderbogyó és 4-5 db babérlevél szükséges.
Az oldatot felforraljuk, majd a tűzről levéve, hűtés közben 1,5 dl 20 százalékos ecetet és 1 g benzolsavas nátriumot adunk hozzá. Az oldatot csak kihűlés után öntjük az üvegekbe rakott paradicsomra, majd celofánnal lezárjuk.

2 ZP egészben
4 dl 10% ecet
15 dkg cukor
1 tk bors, kömény, koriander
1 ek mustármag
3 ek só
(2 Hig  vízzel felöntve, kb a felére higítva)

Hozzávalók: 1 kg paradicsom (piros vagy zöld), 3 dl borecet, 8 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 csomagnyi tartósító, 5-6 mustármag, só.
Elkészítése: Az azonos nagyságú paradicsomokat alaposan megmossuk, a kocsányos részét éles késsel kivágjuk. Az ecetbe beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustárt és a babérlevelet. Sóval, cukorral ízesítjük és felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a savanyúságtartósítót. A paradicsomokat üvegekbe rakjuk és ráöntjük az elkészített, kihűtött lét. Légmentesen lezárva hűvös, sötét helyen tároljuk.

4 Főtt zöldparadicsom-saláta
Hozzávalók: éretlen, zöld paradicsom, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dkg só, a lé minden literjéhez: 3 cl 10%-os ecet, 5-10 dkg kristálycukor, 1 csokor friss kapor. Egyszerűen elkészíthető.
3 liter 15 dkg cukor 1 dl 20%os ecet

Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumáját éles kiskéssel kikanyarítjuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott vöröshagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk. Másnap vízzel, ecettel, cukorral salátalevet készítünk, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), végül szorosan, légmentesen lekötve a kamrába tesszük. Megjegyzés: Nagyon jól hasznosítható ily módon a kiskerttulajdonosok már be nem érő, zöld paradicsomja.

5,
A főt paradicsom kevert levében bele a maradék  zöld parik

6 csalamádé
1 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 kg zöldparadicsom
1 kg uborka

Ehhez az 5 kg-hoz kell a következő fűszermennyiség:

40 dkg cukorű
3 ek só
1 tk őrölt bors (én szemre szoktam frissen a tetejére őrölni)
1 tk őrölt kömény
1 tk Na-benzoátra
1tk borkén
4 dl 10 %-os ecet +4 deci víz
1 ek mustármag
1 ek koriander

A hozzávalókat vékonyra legyalulva bele nagy műanyag edénybe. Rászórtam-öntöttem az ízesítőket, 2 napig néha megkeverem majd üvegekbe töltöttem. 5 kiló kb 8 db 720+as üveg

7 chatney

 Az éretlen, másra nem használható zöld paradicsomból kitűnő savanyúságot készíthetünk. 2,5 kiló zöld paradicsomot, 50 deka vöröshagymát megmosunk, és mindkettőt egy centi vastag kari­kákra vágjuk. 10 deka sóval összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Másnap 1,5 liter vizet 4 deci 10 százalékos ecettel és 5 deka cukorral felforralunk, a hagymás paradicsomot kis ada­gokban — egyszerre csak egynegyed részét — beletesszük. (Min­den új adag előtt megvárjuk, amíg a víz újra felforr.) Közben többször megkeverjük, majd üvegekbe szedjük, ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart.

Végül a maradék levet ráforrázzuk, késhegynyi tartósítót szórunk a tetejére, leköt­jük, és a kamrába állítjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://host-receptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr5113121748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.