HTML

Host receptjei

Friss topikok

Címkék

avokádó (1) bab (2) bagett (1) BBQ (1) csalamádé (1) csirke (6) csirkemell (3) csülök (2) diéta (1) diópálinka (1) egyszerű (1) fasírt (1) feta (1) főze (1) főzelék (4) füstölt hús (1) gomba (2) grill (1) hagyma (1) hajdina (1) hátszín (1) hús (2) húsmentes (5) kacsa (1) káposzta (1) kenyér (1) kfc (1) kolbász (4) köret (2) kőrözött (1) krém (1) krumpli (1) kukorica (1) lábszár (1) lapocka (1) lencse (2) leves (4) likőr (1) marha (2) mártogatós (1) mexikói (1) mozzarella (1) nasi (1) oliva (1) paradicsom (2) parti (1) pesztó (1) pita (1) pizza (1) pogácsa (1) pulykamell (1) rágcsa (1) ragu (1) rántott (2) reggeli (1) savanyúság (2) sonka (1) sörtészta (1) spagetti (1) spárga (1) sült (1) sültkacsa (1) sütő (2) szesz (1) szósz (1) szűzérme (1) tapas (1) tempura (1) tészta (5) tojás (2) tortilla (1) zöldbab (1) zöldfűszer (2) zöldség (1) zöld paradicsom (1) Címkefelhő

Húsleves

2014.11.22. 15:03 Host

1 kg hús+csont
3-4 répa
2 fehérrépa
1 kis karalábé (el ismaradhat)
1 darab zeller
1 paradicsom
1 paprika
5-6 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma, amibe
1 babérlevél
2 szem krumpli
1 csokor petrezselyemzöld

1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
ici-pici cukor
Teatojásban:
10-15 szem bors
pár szem koriander
1 borókabogyó

Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk teatojást, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét, a hagymát egészben és egy kevés sót.
Fedő nélkül, lassú forraljuk és gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a zöldségeket, a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjük, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.

Fontos:
-a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
-azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
-ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
-Általában előző este szoktam elkészíteni, éjszakára hűvösre teszem, így másnap a fagyos zsiradékot maradéktalanul el lehet távolítani a tetejéről.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lesz, mint frissen főztében érezzük.
- A tésztát nem teszem bele a levesbe, külön tálalom, mert ha van maradék, a tészta egyfelől megdagad és felszívja a levest, másfelől előfordulhat, hogy másnapra megsavanyítja.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest - az alapreceptben felsorolt hozzávalókból és módon-, a lényeg az, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
- A vadhúsból, ürühúsból (bárányból, birkából) készített levest erőteljesebben fűszerezhetjük, pl. borókabogyó, babérlevél, szerecsendió, cayenne bors hozzáadásával.

Ha akarjuk húsleves felszínéről eltávolíthatjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal előmelegített levesestálba szűrjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://host-receptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr756923783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása