Kétperces fetakrém
20 dkg feta sajt
½ dl olívaolaj
egy kisebb csokor zöldfűszer (pl. bazsalikom)
bors, citrom
A sajtot elmorzsoljuk, hozzáöntjük az olajat és beleszórjuk a fűszereket, néhány csepp citromlevet.
Késes robotgéppel vagy botmixerrel simára dolgozzuk.
Csípős babpástétom
1 babkonzerv (25 dkg-os)
3 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
1 chili paprika
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál vaj
só, bors
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a felaprított újhagymát, fokhagymát és chilit. Kicsit megpirítjuk őket.
A babot átöblítjük, leszűrjük, és 1-2 perc alatt megsütögetjük a hagymán. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, elzárjuk alatta a lángot.
Botmixerrel pépesítjük, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
Sonkakrém
10 dkg mascarpone
10 dkg főtt sonka
1 teáskanál mustár, majonéz vagy torma (ízlés szerint)
só, bors,
metélőhagyma
A krémsajtot, a főtt sonkát, a sót és a borsot késes aprítóval vagy botmixerrel sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a választott ízesítést.
A metélőhagymát felaprítjuk, a krémhez keverjük.
Olivakrém (nachoshoz)
10 dkg olívabogyó
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál pesto vagy ízlés szerinti fűszerek
Az olívabogyókat késes aprítóba helyezzük, összedaráljuk.
Közben hozzáadjuk az olajat és a fűszereket. Tovább daráljuk, amíg krémes masszát kapunk belőle.
Kenhetjük kenyérre, és mártogatósként is tálalhatjuk.
Bazsalikom pesztó
egy nagy csokor bazsalikom
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 evőkanál reszelt pecorino sajt
kis marék fenyőmag
1/2 dl extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
egy csipet só
1. Mossa át a bazsalikomot folyó hideg víz alatt, majd konyhai papírtörlőn szárítsa meg a leveleket. Nem kell teljesen száraznak lennie a bazsalikomnak, de ne is csurogjon róla a víz, mert úgy könnyebben megromlik majd. Sokat segít ha a száránál fogva csuklóból ránt rajta párat mielőtt lefekteti a papírlapra.
2. Tépkedje le a szárakról a leveleket és tegye a turmixgépbe, vagy a botmixer magas falú keverőtáljába. Ezután adja hozzá a fokhagymát, a sajtokat, fenyőmagot, és öntse a tetejére az olajat.
3. Ne a legmagasabb fokozaton zúzza össze a hozzávalókat, és ne is folyamatosan mixeljen. Ütemesen nyomkodja a gombot addig, amíg kicsit darabos, kicsit pépes lesz a pesztó. A végén ízesítse sóval ha szükséges.
A bazsalikom helyett ki lehet próbálni rukkolával, újhagyma zöldjével, snidlinggel, szezonban medvehagymával, esetleg bazsalikom-lestyán-petrezselyemzöld keverékével, és így tovább.
A fenyőmag helyett pedig szinte bármilyen olajos mag szóbakerülhet: mandula, kesudió, mogyoró, dió, de akár napraforgómag, tökmag, de még szezámmag is.
Gombakrém
40 dkg fehér vagy barna csiperke, de a legjobb vegyesen a kettő
20 dkg fagyasztott vargánya
1 fej hagyma
2 duci gerezd fokhagyma
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors, néhány csepp citromlé
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
A megtisztított gombákat felaprítjuk, félretesszük.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.
A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.
Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.
Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.
Késes aprítóban daráljuk krémesre. Kész.
Tojáskrém
8 tojás
25 dkg mascarpone
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
5 dkg reszelt sajt
só
A tojásokat keményre főzzük. Megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, megsózzuk.
Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt és a mascarponét. Botmixerrel krémesre keverjük. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e.
Végül belereszeljük a sajtot.
Ajvár
1 padlizsán (kb. 400 g)
6 darab pirospaprika
(kápia paprika, esetleg piros kaliforniai paprika)
50 ml olívaolaj
2-4 gerezd fokhagyma
kevés só, bors
ecet (a borecet tökéletes) – opcionális
Tegye a padlizsánt és a paprikát a sütő rácsára; előbbit 30, utóbbit 20 percig kell sütni.
Miután letelt a húsz perc, óvatosan helyezze a paprikákat egy mély edénybe, majd fedje le frissen tartó fóliával pár percre. A lényeg, hogy pára alakuljon ki a fólia alatt, így nagyon egyszerű lesz a paprikát megszabadítani a héjától. Ezután csumázza ki a paprikát, és távolítsa el a magokat is belőle.
Tisztítsa meg a padlizsánt is a héjától, majd a húsát a fokhagymával együtt dolgozza el nagy teljesítményű turmixgépben, vagy botmixerrel pépesítse.
Adja a masszához a paprikát, és addig turmixolja az egészet, amíg szép egységes krém nem lesz belőle.
Ezután jöhet az olívaolaj és a fűszerek (só,bors). Ha kedveli a borecet ízét, itt már azt is hozzáadhatja az ételhez – nem kell belőle sok, egy evőkanál épp megteszi.
Avokádókrém
két avokádó,
1-2 gerezd fokhagyma,
1/2 lilahagyma,
5 darab koktélparadicsom,
fél-egy lime leve,
friss korianderzöld,
egy csipet só,
cayenne bors
egy teáskanál olívaolaj.
Az avokádót törje össze egy villával és adja hozzá a kevés olajat és a lime levét. Ezután keverje hozzá az apróra vágott paradicsomot, lilahagymát, koriandert és a cayenne borsot (chili por) és a sót. Pirítóssal vagy friss zöldséggel tálalja.
Avokádó tejfölösen
1,5 dl tejföl,
1 avokádó,
kenyér/bagett,
2-3 gerezd fokhagyma,
olívaolaj,
só és bors,
gránátalma magok. (elhagyható)
Az összetevőket a gránátalma kivételével tegye egy tálba és keverje össze botmixerrel. A végén keverje bele a magokat és tálaláskor szórjon belőlük a tányérra is, hogy a kenyér tetejére is lehessen belőle tenni.
Kőrözött
30 dkg túró
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
só
bors
köménymag
snidling
ízlés szerint tejföl
A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is.
Az egészet jól kikeverjük. Ha egy kis tejfölt is adunk hozzá, könnyebben kenhető lesz.
Házi nutella
160 g törökmogyoró
40 g mandula
200 g étcsoki
150 g tejcsoki
2 ek kakaópor
3 ek semleges ízű olaj
1. A mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük és óvatosan kipattintjuk a héjából a mandulaszemeket. Vigyázni kell, hogy ne égessük meg a kezünket, szükség lesz még rá.
2. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, tepsire öntjük a mogyorót és mandulát és kb 12-15 percre sütőbe toljuk. A mandula megpirul, a mogyoró pedig kicsit megpörkölődik, feketés színe lesz, de nem baj, az a jó. Kivesszük a sütőből és konyharuhával, papírtörlővel, vagy hőálló tenyér esetén csupasz kézzel ledörzsöljük a mogyoró héját. Nem baj ha itt-ott marad egy kicsi rajta.
3. Ha megúsztuk égési sérülések nélkül, akkor ezen a ponton jön a szemcse-minimalizálási fázis, a móka maga. Próbáltuk azt a megoldást, hogy diódarálón 3x ledaráltuk - ez elég fárasztó és mégis kicsit szemcsés maradt a krémben, úgyhogy ejtettük. A józan ész lebeszélt minket arról, hogy kipróbáljuk azt, hogy szemenként (!) reszeljük le a mogyorót és mandulát sajtreszelőn, de ilyen megoldás is létezik, elsősorban hobbimazochistáknak. Kicsit szaporább, de nem túl hatékony a mozsárban való aprítás, így végül a késes aprítógép marad, mint legjobb megoldás. Néhány percig aprítóban daráljuk a mogyorót és mandulát, ami eleinte szemcsés, de aztán egyre krémesebb, és amikor már vajhoz hasonló állagú, akkor jó.
4. Az étcsokit és a tejcsokit egy kis lábasban közepes lángon megolvasztjuk, a végén hozzákeverjük az olajat és a kakaóport.
5. A mogyorós-mandulás vajszerű krémet a csokihoz adjuk, elkeverjük és befőttes üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyen (de nem hűtőben) tároljuk.
Töpörtyűkrém
25 dkg friss töpörtyű
25 dkg perizer
1 kis fej vöröshagyma
őrölt bors, só
1 ek mustár
2 db főtt tojás
köménymag
Variációk:
- pirosarany
- 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem
- savanyú uborka apróra vágva
A töpörtyűt és a tojásokat ledaráljuk, összekeverjük a mustárral, az apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk.