HTML

Host receptjei

Friss topikok

Címkék

avokádó (1) bab (2) bagett (1) BBQ (1) csalamádé (1) csirke (6) csirkemell (3) csülök (2) diéta (1) diópálinka (1) egyszerű (1) fasírt (1) feta (1) főze (1) főzelék (4) füstölt hús (1) gomba (2) grill (1) hagyma (1) hajdina (1) hátszín (1) hús (2) húsmentes (5) kacsa (1) káposzta (1) kenyér (1) kfc (1) kolbász (4) köret (2) kőrözött (1) krém (1) krumpli (1) kukorica (1) lábszár (1) lapocka (1) lencse (2) leves (4) likőr (1) marha (2) mártogatós (1) mexikói (1) mozzarella (1) nasi (1) oliva (1) paradicsom (2) parti (1) pesztó (1) pita (1) pizza (1) pogácsa (1) pulykamell (1) rágcsa (1) ragu (1) rántott (2) reggeli (1) savanyúság (2) sonka (1) sörtészta (1) spagetti (1) spárga (1) sült (1) sültkacsa (1) sütő (2) szesz (1) szósz (1) szűzérme (1) tapas (1) tempura (1) tészta (5) tojás (2) tortilla (1) zöldbab (1) zöldfűszer (2) zöldség (1) zöld paradicsom (1) Címkefelhő

Szendvicskrémek

2014.05.04. 08:29 Host

Kétperces fetakrém

20 dkg feta sajt
½ dl olívaolaj
egy kisebb csokor zöldfűszer (pl. bazsalikom)
bors, citrom

A sajtot elmorzsoljuk, hozzáöntjük az olajat és beleszórjuk a fűszereket, néhány csepp citromlevet.
Késes robotgéppel vagy botmixerrel simára dolgozzuk.

Csípős babpástétom

1 babkonzerv (25 dkg-os)
3 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
1 chili paprika
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál vaj
só, bors

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a felaprított újhagymát, fokhagymát és chilit. Kicsit megpirítjuk őket.
A babot átöblítjük, leszűrjük, és 1-2 perc alatt megsütögetjük a hagymán. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, elzárjuk alatta a lángot.
Botmixerrel pépesítjük, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.

Sonkakrém

10 dkg mascarpone
10 dkg főtt sonka
1 teáskanál mustár, majonéz vagy torma (ízlés szerint)
só, bors,
metélőhagyma

A krémsajtot, a főtt sonkát, a sót és a borsot késes aprítóval vagy botmixerrel sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a választott ízesítést.
A metélőhagymát felaprítjuk, a krémhez keverjük.

Olivakrém (nachoshoz)

10 dkg olívabogyó
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál pesto vagy ízlés szerinti fűszerek

Az olívabogyókat késes aprítóba helyezzük, összedaráljuk.
Közben hozzáadjuk az olajat és a fűszereket. Tovább daráljuk, amíg krémes masszát kapunk belőle.
Kenhetjük kenyérre, és mártogatósként is tálalhatjuk.

Bazsalikom pesztó

egy nagy csokor bazsalikom
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 evőkanál reszelt pecorino sajt
kis marék fenyőmag
1/2 dl extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
egy csipet só

1. Mossa át a bazsalikomot folyó hideg víz alatt, majd konyhai papírtörlőn szárítsa meg a leveleket. Nem kell teljesen száraznak lennie a bazsalikomnak, de ne is csurogjon róla a víz, mert úgy könnyebben megromlik majd. Sokat segít ha a száránál fogva csuklóból ránt rajta párat mielőtt lefekteti a papírlapra.

2. Tépkedje le a szárakról a leveleket és tegye a turmixgépbe, vagy a botmixer magas falú keverőtáljába. Ezután adja hozzá a fokhagymát, a sajtokat, fenyőmagot, és öntse a tetejére az olajat.
3. Ne a legmagasabb fokozaton zúzza össze a hozzávalókat, és ne is folyamatosan mixeljen. Ütemesen nyomkodja a gombot addig, amíg kicsit darabos, kicsit pépes lesz a pesztó. A végén ízesítse sóval ha szükséges.

A bazsalikom helyett ki lehet próbálni rukkolával, újhagyma zöldjével, snidlinggel, szezonban medvehagymával, esetleg bazsalikom-lestyán-petrezselyemzöld keverékével, és így tovább.

A fenyőmag helyett pedig szinte bármilyen olajos mag szóbakerülhet: mandula, kesudió, mogyoró, dió, de akár napraforgómag, tökmag, de még szezámmag is.

Gombakrém

40 dkg fehér vagy barna csiperke, de a legjobb vegyesen a kettő
20 dkg fagyasztott vargánya
1 fej hagyma
2 duci gerezd fokhagyma
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors, néhány csepp citromlé
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj

A megtisztított gombákat felaprítjuk, félretesszük.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.
A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.
Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.
Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.
Késes aprítóban daráljuk krémesre. Kész.

Tojáskrém

8 tojás
25 dkg mascarpone
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
5 dkg reszelt sajt


A tojásokat keményre főzzük. Megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, megsózzuk.
Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt és a mascarponét. Botmixerrel krémesre keverjük. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e.
Végül belereszeljük a sajtot.

Ajvár

1 padlizsán (kb. 400 g)
6 darab pirospaprika
(kápia paprika, esetleg piros kaliforniai paprika)
50 ml olívaolaj
2-4 gerezd fokhagyma
kevés só, bors
ecet (a borecet tökéletes) – opcionális

Tegye a padlizsánt és a paprikát a sütő rácsára; előbbit 30, utóbbit 20 percig kell sütni.
Miután letelt a húsz perc, óvatosan helyezze a paprikákat egy mély edénybe, majd fedje le frissen tartó fóliával pár percre. A lényeg, hogy pára alakuljon ki a fólia alatt, így nagyon egyszerű lesz a paprikát megszabadítani a héjától. Ezután csumázza ki a paprikát, és távolítsa el a magokat is belőle.
Tisztítsa meg a padlizsánt is a héjától, majd a húsát a fokhagymával együtt dolgozza el nagy teljesítményű turmixgépben, vagy botmixerrel pépesítse.
Adja a masszához a paprikát, és addig turmixolja az egészet, amíg szép egységes krém nem lesz belőle.
Ezután jöhet az olívaolaj és a fűszerek (só,bors). Ha kedveli a borecet ízét, itt már azt is hozzáadhatja az ételhez – nem kell belőle sok, egy evőkanál épp megteszi.

Avokádókrém

két avokádó,
1-2 gerezd fokhagyma,
1/2 lilahagyma,
5 darab koktélparadicsom,
fél-egy lime leve,
friss korianderzöld,
egy csipet só,
cayenne bors
egy teáskanál olívaolaj.
 
Az avokádót törje össze egy villával és adja hozzá a kevés olajat és a lime levét. Ezután keverje hozzá az apróra vágott paradicsomot, lilahagymát, koriandert és a cayenne borsot (chili por) és a sót. Pirítóssal vagy friss zöldséggel tálalja.

Avokádó tejfölösen

1,5 dl tejföl,
1 avokádó,
kenyér/bagett,
2-3 gerezd fokhagyma,
olívaolaj,
só és bors,
gránátalma magok. (elhagyható)

Az összetevőket a gránátalma kivételével tegye egy tálba és keverje össze botmixerrel. A végén keverje bele a magokat és tálaláskor szórjon belőlük a tányérra is, hogy a kenyér tetejére is lehessen belőle tenni.

Kőrözött

30 dkg túró
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

bors
köménymag
snidling
ízlés szerint tejföl

A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is.
Az egészet jól kikeverjük. Ha egy kis tejfölt is adunk hozzá, könnyebben kenhető lesz.


Házi nutella

160 g törökmogyoró
40 g mandula
200 g étcsoki
150 g tejcsoki
2 ek kakaópor
3 ek semleges ízű olaj

1. A mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük és óvatosan kipattintjuk a héjából a mandulaszemeket. Vigyázni kell, hogy ne égessük meg a  kezünket, szükség lesz még rá.

2. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, tepsire öntjük a mogyorót és mandulát és kb 12-15 percre sütőbe toljuk. A mandula megpirul, a mogyoró pedig kicsit megpörkölődik, feketés színe lesz, de nem baj, az a jó. Kivesszük a sütőből és konyharuhával, papírtörlővel, vagy hőálló tenyér esetén csupasz kézzel ledörzsöljük a mogyoró héját. Nem baj ha itt-ott marad egy kicsi rajta.
3. Ha megúsztuk égési sérülések nélkül, akkor ezen a ponton jön a szemcse-minimalizálási fázis, a móka maga. Próbáltuk azt a megoldást, hogy diódarálón 3x ledaráltuk - ez elég fárasztó és mégis kicsit szemcsés maradt a krémben, úgyhogy ejtettük. A józan ész lebeszélt minket arról, hogy kipróbáljuk azt, hogy szemenként (!) reszeljük le a mogyorót és mandulát sajtreszelőn, de ilyen megoldás is létezik, elsősorban hobbimazochistáknak. Kicsit szaporább, de nem túl hatékony a mozsárban való aprítás, így végül a késes aprítógép marad, mint legjobb megoldás. Néhány percig aprítóban daráljuk a mogyorót és mandulát, ami eleinte szemcsés, de aztán egyre krémesebb, és amikor már vajhoz hasonló állagú, akkor jó.

4. Az étcsokit és a tejcsokit egy kis lábasban közepes lángon megolvasztjuk, a végén hozzákeverjük az olajat és a kakaóport.

5. A mogyorós-mandulás vajszerű krémet a csokihoz adjuk, elkeverjük és befőttes üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyen (de nem hűtőben) tároljuk.

Töpörtyűkrém

25 dkg friss töpörtyű
25 dkg perizer
1 kis fej vöröshagyma
őrölt bors, só
1 ek mustár
2 db főtt tojás
köménymag
Variációk:
- pirosarany
- 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem
- savanyú uborka apróra vágva

A töpörtyűt és a tojásokat ledaráljuk, összekeverjük a mustárral, az apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk.

Szólj hozzá!

Címkék: tojás oliva gomba krém bab feta avokádó kőrözött pesztó

A bejegyzés trackback címe:

https://host-receptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr976116741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása