HTML

Host receptjei

Friss topikok

Címkék

Karalábé leves

2020.06.26. 13:34 Host

1 közepes db karalábé
a karalábé zsenge levelei
2 db burgonya (kicsi)
1 db póréhagyma (kb. 10 cm)
0.5 ek zsír/oliva
1 csapott ek finomliszt
1 teáskanál fűszerpaprika
1 sárgarépa
fekete bors ízlés szerint
tárkony ízlés szerint (szárított)
petrezselyem ízlés szerint
2 ek tejföl
11 dl víz

Meghámozzuk a karalábét, a krumplit, répát és felvágjuk.
A póréhagymát felkarikázzuk, majd ezeket a felforrósított zsíron állandó kevergetés közben pár percig pirítjuk.
Tűzről lehúzva megszórjuk egy ek. liszttel és az őrölt pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd kb. 1 dl vízzel felöntve visszatesszük a platnira. Forraljuk, keverjük, majd kb. 1 liter vízzel felöntjük.
Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a durvára vágott karalábéleveleket, a petrezselymet és a tejfölt. Fedő alatt, lassú tűzön készre főzzük.
Turmixoljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: leves húsmentes

olasz rakott padlizsán

2020.05.31. 20:34 Host

A paradicsomos ragu:
1 fej vöröshagyma
1 szál zellerszár
1 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
2 - 3 ág friss kakukkfű
4 - 5 levél friss bazsalikom
150 ml vörösbor
2 konzerv darabolt paradicsom
só, bors
olívaolaj
Az összeállításhoz:
3 db padlizsán
50 g parmezán
250 g mozzarella

Az alaphoz a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd kevés olívaolajon lepirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és az aprított zöldfűszereket, majd ráöntjük a vörösbort és a paradicsomkonzerveket, sózzuk, borsozzuk, és kb. 40 percig rotyogtatjuk.

A padlizsánokat hosszában kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk fel őket. Ezután sütőrácsra rakjuk a szeleteket, megsózzuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Egy sütőtálat kikenünk olívaolajjal, elkenünk az alján egy kanálnyit a paradicsomos raguból, majd ráfektetünk egy réteg sült padlizsánt. Megborsozzuk, és jön egy újabb réteg paradicsomszósz. Megszórjuk reszelt parmezánnal és rápakoljuk a vékonyra szeletelt mozzarella felét. Megismételjük az egész kört, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Szólj hozzá!

Magyaros krumplileves kolbásszal

2020.03.17. 10:35 Host

50 dkg burgonya
20 dkg száraz, füstölt kolbász
5 dkg petrezselyem
5 dkg sárgarépa
1,5 dl zsíros tejföl
1 nagy fej hagyma
fokhagyma
2 ek olaj
2 db babérlevél
1 tk őrölt pirospaprika (jó kolbásznál elhagyható)
só, bors

Az olajat felhevítjük, rá az apró kockákra vágott hagyma majd a felkarikázott kolbászt. Ha már kezd üveges lenni a hagyma és a kolbász is szépen pirul, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és elkeverjük.
Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, az apró kockákra vágott petrezselyemgyökeret és répát, valamint a babérlevelet. Só, bors, fokhagyma majd kb. 1 liter víz.
Közepes lángon főzzük, amikor a burgonya már kezd puhulni, tejföl hozzá. A forró levesből annyit merünk a tejfölhöz, hogy az is felmelegedjen, majd a levesbe keverjük. Halkan gyöngyöztetjük további 5 percig.
Forrón tálaljuk friss kenyérrel, ecetet kínálhatunk hozzá annak, aki szereti kicsit még savanykásabban.

Szólj hozzá!

Címkék: leves kolbász

Csalamádé

2019.11.04. 09:15 Host

Az eredeti receptben megadott mennyiségek a következők

1 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 kg zöldparadicsom
1 kg uborka

Ehhez az 5 kg-hoz kell a következő fűszermennyiség:

30 dkg cukor
3 ek só
1 tk őrölt bors (én szemre szoktam frissen a tetejére őrölni)
1 tk őrölt kömény
1 tk szalicil – ezt az utóbbi időben lecseréltem Na-benzoátra
1tk borkén
5 dl 10 %-os ecet
1 ek mustármag
1 ek koriander

Hozzávalók vékonyra gyalulni. Jó nagy műanyag edénybe összekever, fűszerek rá. 2 nap múlva mehetnek az üvegekbe. Ne túl szorosan, de nem is lazán :)
Az 5  kiló kb 8 üveg.

Szólj hozzá!

Házi ketchup

2019.11.04. 09:11 Host

1 kilogramm paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 darab szárzeller
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
3 evőkanál cukor
fél teáskanál őrölt szegfűbors
fél teáskanál őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt fahéj

A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A paradicsomokat feldarabolom, és a tepsibe teszem. (A konzerv paradicsomokat egyszerűen beleöntöm.) Sózom, borsozom, hozzákeverem a fűszereket és a cukrot. A hagymát megpucolom, negyedelem, a zellerszárat kettétöröm, a fokhagymagerezdeket egy deszkán a kés lapjával kissé megtöröm. A zöldségeket a paradicsomhoz adom. Fedő nélkül sütöm, míg a kellő állagúra be nem sűrűsödik. Ha kell, kicsit átturmixolom. Steril üvegekbe öntöm melegen tartósítom, vagy egyszerűen a hűtőbe teszem, és egy héten belül megeszem.

Szólj hozzá!

Csülök krumplival káposztával

2019.05.19. 13:58 Host

2 bőrös csülök csont nélkül
A páclébe:
1 ek só
2 tk szemes bors
2 tk borókabogyó
2 tk egész kömény
2 fej fokhagyma
3 fej vöröshagyma
5 babérlevél

A sütéshez:
70 dkg savanyú káposzta
1 kg sütni való burgonya
2 tk só
2 tk fehérbors
1 ek mangalica zsír
1 üveg barna sör

Elkészítés:

A megtisztított csülköt a fűszerekkel és a megpucolt hagymákkal, annyi vízzel felöntve, ami ellepi oda teszem főni és kb. három óra alatt puhára főzöm.

Egy tepsit kikenek zsírral, belehalmozom a darabokra vágott burgonyát, a savanyú káposztát, sózom, borsozom, összeforgatom, a tetejére szedem a megfőtt csülköt, meglocsolom barna sörrel és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 percet sütöm, majd ismét meglocsolom sörrel, feltekerem a hőfokot 210 fokra és további 20 perc alatt ropogósra sütöm.

A vele sült káposztás burgonyával és ízlés szerint savanyúságokkal, tormával kínálom.

Szólj hozzá!

Címkék: csülök sütő

Batyus csirkemell

2019.05.19. 13:58 Host

15 dkg Bacon
2 fej lilahagyma
2 krémsajt
0,5 kg csmell
só, bors, petrezselyem
trapista

Bacon süt, rá lilahagyma. Kivesz krémsajttal összekever. Só, bors, petrezselyem
Csmellbe kis lyukat vágunk, sózzuk. Tűzálló tál, vékonyan olaj. Csmell bele, sajtossal megtöltjük.
180 fok 30 perc, sajttal megszór még 10 perc. Rizzsel.

Szólj hozzá!

gomba stroganoff-módra

2019.05.15. 13:46 Host

olaj,
0,5 kg csiperke gomba,
1 fej hagyma*,
30 g kapribogyó,/kimaradhat/
3 db (135 g) csemege uborka*,
30 g paradicsompüré, /kimaradhat/
1 ek mustár,
1 dl tejszín
só, bors

 

A felkockázott hagymát megdinsztelem, majd ráteszem a felszeletelt gombát, sózom, borsozom, elforralom a levét, lepirítom.

Hozzákeverem a paradicsompürét, a mustárt, a kapribogyót, az apróra vágott uborkát és a tejszínnel megrottyantom.

Szólj hozzá!

Paradicsomos csirke tésztával

2018.07.07. 20:40 Host

Paradicsom
Hagyma
Fokhagyma
Olivaolj
só, bors
oregánó, bazsalikom

Paradicsomot, hagymát, fokhagymát durvára vágom. Olivaolaj bőven, só, bazsalikom, oregánó összekeverem.
Felszeletelt csirkemellez provanci keverékkel és sóval beszóróm.

Tűzálló tálba alulra a paradicsom rá a csirke.
180 fok 40-45 perc.
Főtt tésztával.

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom tészta csirkemell

Egészben sült nyúl

2017.10.31. 22:04 Host

2 kg nyúlhús (egész nyúl)
10 dkg disznózsír
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
majoranna, kakukkfű ízlés szerint
4 db babérlevél
ételízesítő ízlés szerint
1,5 fej fokhagyma
3 fej vöröshagyma
3-4 sárgarépa
2-3 rozmaringág
1 dl fehérbor
10 dkg füstölt szalonna

A nyulat nagyon alaposan megtisztítjuk.
Szalonnakockákkal és fokhagymagerezdekkel _sűrűn_ megtűzdeljük. Combok, gerinc mellett ahova csak fér. (Én egy helyre szalonnát és fokhagymát is teszek.) Megsózzuk, borsozzuk, majorannával, kakukkfűvel megszórjuk a nyúl mindkét oldalát.
Egy mély tepsibe helyezzük, köré rakjuk a megmaradt fokhagymát és szalonnakockákat, babérlevelet, a zsírt, negyedelt vöröshagymát, egész répát, rozmaringágat és felöntjük a fehérborral. Lefedjük a tepsinket alufóliával. A nyúlba is teszünk rozmaringot, szalonnát és fokhagymát
1 órát sütjük 180 fokon, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. Néha meglocsoljuk a zsírjával, hogy ne száradjon ki a hús.
A pirítás félidejében meg lehet fordítani a nyulat, hogy mindkét oldala szép piros legyen.

 

 

Szólj hozzá!